TERMÉSZETES MEGOLDÁSOK A JÓ KÖZÉRZETÉRT

A TEST ÉS A LÉLEK KAPCSOLATA

A nyugati orvoslás általában úgy tekint az emberre, mint akinek a teste, a lelke és a mentális működése különálló rendszerekként, egymástól függetlenül működnek. Az orvosok ennek a szemléletnek megfelelően kezelik a betegeket: amilyen testrészed beteg, olyan szakorvost keress fel, ha pedig lelki gondjaid vannak, akkor fordulj olyan szakemberhez, aki erre specializálódott. Egészen a közel múltig elvetettek minden olyan gondolatot, amely azt hangsúlyozta, hogy a test és a lélek kölcsönhatásban állnak egymással. Ugye, milyen messze jutottunk Hippokratésztól, és az ókori görögök jól ismert "ép testben ép lélek"-felfogásától..?

Ezzel szemben a keleti - tradicionális kínai - orvoslás még mindig, közel két ezer éve úgy tartja, hogy a testűnkben végbemenő folyamatok nem értelmezhetőek anélkül, hogy figyelembe vennénk a páciens lelki és mentális működését, hátterét. A kínai orvoslás a betegségeket arra vezeti vissza, hogy a testűnkben és lelkünkben megbomlott a harmonia, és felborult a Jin és a Jang egyensúlya. Ezért a gyógyítás is csak úgy lehetséges, ha ezt az egyensúlyt visszaállítjuk. A természetgyógyászat, és az alternatív gyógymódok - különféle módszerekkel - arra törekszenek, hogy helyreállítsák a szervezet egyensúlyát, így segítve a test regenerálódását, gyógyulását. 

MIT IS JELENT EZ?

A rohanó életmódunk, a helytelen táplálkozás valamint a napi stressz rossz hatással vannak az egészségünkre. Erről sokat hallani az utóbbi időben, és mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk is. Ismerjük a tüneteket, például legyengül az immunrendszerünk és elkapunk mindenféle vírust, vagy emésztési problémákkal küzdünk. 

De hogyan is  hatnak vajon az érzelmeink, a lelki működésünk a testi egészségünkre? Hatnak egyáltalán valahogy?  Ha itt vagy ezen az oldalon, és ezt olvasod, akkor jó eséllyel úgy gondolod, hogy igen, hatnak. De azért tegyünk egy próbát, és győződj meg róla egy kísérlet segítségével!

Próbáld ki, hogy leülsz este a híradó elé, és végig nézed. (tudom, ilyet biztosan csináltál már máskor is:)) De most tudatosan állj neki: mielőtt bekapcsolod a készüléket gyorsan nézd meg, milyen testi és lelki állapotban vagy, hogy érzed magad, milyen a közérzeted, hangulatod. Tudatosítsd, hogy milyen állapotban vagy, milyen érzések, és testi érzetek vannak benned, a híradó ELŐTT. 

Aztán nézd végig a híradót. Ha tudod, menet közben is figyeld magad, hogyan változik a közérzeted, majd a vége felé kérlek, hogy szánj egy kis időt arra hogy alaposan átvizsgálod magad: milyen érzések vannak benned, milyen a közérzeted, milyen fizikai érzetek vannak most a testedben. Hogyan változott mindez a híradó előtti állapotodhoz képest? Milyen kapcsolatot fedezel fel az újonnan születő érzések és a fizikai állapotod között? Volt olyan hír, ami felizgatott, netán felbosszantott? Érzékelted, hogy szaporább lett ekkor a pulzusod? Hogy gyorsabban vetted a levegőt, vagy kipirult az arcod?

És vajon érzékelted azt is, hogy mindezek a tünetek elmúlnak, ha utána következik a kedvenc filmed? Hogy visszaállt a szervezeted eredeti állapota, ahogy más dolgok kerülnek a figyelmed fókuszába?

Ha mindezt érzékelted, akkor gondolj bele, hogy mennyi minden történik benned/veled nap, mint nap, amik sorra generálják az érzelmeket, és az ezzel járó fizikai, testi reakciókat? Ezek alapján mit gondolsz, hogyan hat vajon a testedre - az egészséges működésére - ha mondjuk egész nap egy olyan kollégával ülsz egy értekezleten (vagy dolgozik közvetlenül melletted), akit ki nem állhatsz, és aki egyfolytában idegesít valamivel. Igen, pontosan az történik veled, mint a híradó alatt, csak nem 10 percig hanem egész nap. Aztán másnap, és harmadnap is... évekig. Hogy is gondolhatnánk ezek után, hogy a szervezet képes ilyen igénybevétel mellett hosszú távon egészséges maradni és harmonikusan működni? 

MIT TEHETÜNK HOGY ENYHITSÜK VAGY MEGELŐZZUK A KÁROS HATÁSOKAT? 

Szerencsére a szervezetünk képes gyorsan regenerálódni, ha kedvező körülményeket teremtünk számára a harmonikus működéshez, vagyis ha visszaállítjuk a megborult egyensúlyi állapotot. Ha a központi idegrendszer nyugalmi állapotban van - és nem folyton feszült, stresszes / alarm állapotban - akkor a szervezet nem készenléti üzemmódban működik, hanem harmonikusan teszi a dolgát. (lásd bővebben a stressz című fejezetben)

Hogyan érjük ezt el? Erre számtalan természetes megoldás létezik, az aromaterápiától az energetikai kezelésekig. Mindegyik alternatív terápia célja az, hogy segítse a szervezetünk harmonikus működését, nyugtassa a központi idegrendszert, és ezáltal támogasson minket a testi-lelki egyensúlyunk kialakításában és fenntartásában.

MIT AJÁNLOK NEKED?

Alternatív kezelések egész sorát, aroma-és illat terápiás kezeléseket, reflexológiát, és bioenergetikai kezeléseket. Jöhetsz alkalmanként is, de lehetőséged van gyógyító csomagokat is vásárolni, amibe több kezelés és komplex személyre szabott program tartozik. Ha szeretnél többet tudni az általam nyújtott szolgáltatásokról, és a csomag ajánlatokról, kattints az alábbi gombra. Ha szeretnél bejelentkezni, kérlek, hogy a kapcsolatfelvétel gombra kattintva keress e-mailben vagy telefonon.